Begin volgend jaar zal NWO vijf nieuwe calls for proposals openstellen binnen de hoofdlijn Missie van het NWO-KIC programma. Kenmerkend aan deze calls is dat het financiering betreft voor impact-gedreven onderzoek door consortia van kennisinstellingen, bedrijven en maatschappelijke organisaties. De thema’s worden gekozen op basis van het missiegedreven beleid van de Nederlandse overheid, in het bijzonder de Kennis- en Innovatieagenda’s (KIA’s) die hier onderdeel van uitmaken.
Om potentiële aanmelders en overige geïnteresseerden op tijd op de hoogte te stellen van de calls, publiceert NWO alvast de thema’s die eraan ten grondslag liggen. Voor de zomer is de themabeschrijving voor de toekomstige ‘Data spaces voor de energietransitie’ call goedgekeurd voor uitwerking en vanuit de KIA Digitalisering is Topsector ICT betrokken bij deze call.
De vijf thematische calls in het kort:
Biochemische diversiteit
Dit programma wil bijdragen aan de maatschappelijke en ecologische uitdagingen door het potentieel van de biochemische diversiteit dat op aarde aanwezig is (in bijvoorbeeld planten en microben) beter te begrijpen en te benutten. Dit kan door 1. hun biosynthese te begrijpen en vervolgens 2. deze kennis te gebruiken om de producten beschikbaar te maken door middel van bijvoorbeeld biotechnologie en plantenveredeling.
Consumentengedrag als sleutel voor de transitie naar een circulaire economie
In het programma staat het systeemtransitieperspectief centraal, waarbij er niet alleen op beleid en gedrag wordt gefocust maar ook op businessmodellen, standaarden, etc. Een koppeling tussen systeemtransitie en (effectieve maatregelen, interventies en strategieën voor) circulair consumentengedrag kan bijvoorbeeld lock-in en reboundeffecten voorkomen.
Medicijnen uit medicijnen
Dit onderzoeksprogramma richt zich op transformatie en herontwerp van de medicijnketen. De focus ligt op kennisontwikkeling voor substitutie van grondstoffen, hoogwaardige verwerking, levensduurverlening, inclusief wet- en regelgeving en business cases voor het produceren van medicijnen uit circulaire grondstoffen. De beoogde transformatie behoeft interdisciplinaire en cross-sectorale kennisontwikkeling voor de beantwoording van de centrale vraag: Hoe kunnen grondstoffen gewonnen uit geretourneerde en/of afgeschreven medicatie geaccepteerd worden voor een nieuwe toepassing in de medicijnketen en wat moet hiervoor worden ontwikkeld dan wel aangepast t.o.v. de huidige productie?
Smart Tech for Everyone, Everywhere
Dit onderzoeksprogramma richt zich op het ontwikkelen van ondersteunende technologie (concepten, producten en diensten) die voor iedereen beschikbaar en betaalbaar is en gebaseerd op de wensen van de gebruiker (vraagarticulatie/ technology pull), met een focus op mensen met een lage Sociaal Economische Positie (SEP). Het doel daarbij is om inzicht te krijgen in welke randvoorwaarden voor ontwikkeling en acceptatie van de technologie daarbij nodig zijn, zoals gedrag, marketing en communicatie. Tevens is het belangrijk om te onderzoeken waarom en onder welke voorwaarden het voor het bedrijfsleven interessant is om Smart Tech for Everyone, Everywhere te ontwikkelen.
‘Data spaces voor de energietransitie’ (geïnitieerd door Topsector ICT en de Topsector Energie)
In deze call staat de vraag centraal hoe we de overgang van een centraal energiesysteem naar een (deels) decentraal energiesysteem kunnen faciliteren. In het nieuwe, gedigitaliseerde energiesysteem ontstaan meer interacties dan voorheen tussen Europese, landelijke, regionale, lokale en zelfs hyperlokale systemen. Met die distributie van de data naar (hyper)lokaal niveau ontstaat een grotere behoefte aan interactie met andere typen data in de gebouwde omgeving.
Meer over dataspaces voor de energietransitie
Het succes van de transitie in het energiedomein hangt in grote mate af van het opnieuw vormgeven van complexe energiestromen, waarbij verschillende sectoren betrokken zijn en die steunen op de gedigitaliseerde uitwisseling van gegevens om efficiënt en real-time te worden beheerd. Deze uitwisseling maakt een energiesysteem mogelijk dat processen veel beter kan versnellen, automatiseren, plannen en anticiperen dan nu het geval is.
Zonder inspanningen op nader onderzoek en innovatie om de aansluiting en interoperabiliteit tussen die verschillende platformen en stelsels ontstaat een digitale wirwar die de gebruikers eerder in verwarring brengt dan voor opschaling zorgt. De ontwikkeling van een data space voor energie kan niet worden geleverd als één enkel centraal platform, maar moet juist modulair en decentraal worden opgebouwd. De bestaande data spaces moeten als een federatie worden georganiseerd.
Calls open in eerste kwartaal 2025
De verwachting is dat de nieuwe NWO-calls in het eerste kwartaal van 2025 open zullen gaan. Per call zal er 6 tot 7 miljoen euro aan financiering beschikbaar zijn. Er wordt cofinanciering gevraagd, die zowel cash als met goederen en diensten geleverd mag worden. Verdere informatie voor elke call staat in de call for proposals, die op termijn wordt gepubliceerd in de Staatscourant.