Overheid, bedrijfsleven en kennisinstellingen werken samen aan het stimuleren van innovatie op vijf centrale missies: Energietransitie, Circulaire Economie, Landbouw-Water-Voedsel, Gezondheid & Zorg en Veiligheid. Wereldwijd, in de EU en in Nederland worden wij geconfronteerd met enorme maatschappelijke vraagstukken, die wij alleen kunnen oplossen met verregaande digitalisering.
In het Kennis- en Innovatieconvenant (KIC) staan de samenwerkingsafspraken, de inzet en de middelen van alle partners op het gebied van het missiegedreven innovatiebeleid. De topsectoren hebben samen met publieke en private partners per thema Kennis- en Innovatieagenda’s (KIA’s) opgesteld. Topsector ICT geeft met de KIA Digitalisering richting aan ICT-innovatie en -kennisdeling in Nederland. Er is een agenda gemaakt op hoofdlijnen, waar de komende jaren gezamenlijk op wordt geprogrammeerd. Dit gebeurt volgens drie luiken: innoveren IN digitale sleuteltechnologieën, innoveren MET digitale sleuteltechnologieën en reflecteren OP digitale sleuteltechnologieën.
Kansen én risico's
Niet alleen de kansen rond digitale innovatie zijn groot, dat geldt zeker ook voor de risico’s. Dit vraagt om meer coördinatie en een geïntegreerde aanpak vanuit de Rijksoverheid en voldoende oog voor de ontwikkeling en inbreng van randvoorwaarden om op een verantwoorde manier te digitaliseren.
De afgelopen jaren is gewerkt aan een effectieve samenwerking tussen publieke en private partijen dat de komende jaren verder versterkt moet worden. Partners uit het bedrijfsleven, kennisinstellingen en de overheid dragen effectief bij aan de uitvoering van het missiegedreven innovatiebeleid van dit kabinet.
Twee KIC's
In het Kennis- en Innovatieconvenant (KIC) staan de afspraken over de innovatieactiviteiten en de inhoudelijke afstemming tussen alle betrokkenen. Van twee KIC-periodes vindt u een overzicht van de projecten die vanuit die afspraken subsidie hebben ontvangen: het KIC 2020–2023 en het KIC 2024-2027 dat daarop voortbouwt.