Met behulp van Kennis- en Innovatieagenda’s (KIA’s) coördineert en stuurt de Nederlandse overheid de nationale inspanningen op het gebied van onderzoek, ontwikkeling en innovatie. Dit leidt tot betere oplossingen voor belangrijke economische en maatschappelijke uitdagingen.
De KIA Digitalisering bestaat uit 3 luiken:
- Innoveren IN digitale informatietechnologieën (DIT's): Hoe blijven we innoveren in de technologie zodat we deze verder brengen?
- Innoveren MET digitale informatietechnologieën: Hoe kan ICT bijdragen tot innovaties binnen de 5 centrale missies van het innovatiebeleid?
- Reflecteren OP digitale informatietechnologieën: Ontwikkeling en inbreng van randvoorwaarden om op een verantwoorde manier te digitaliseren
Inmiddels lopen diverse programma’s en wordt hard gewerkt aan nieuwe subsidiecalls. Daarnaast coördineert Topsector ICT onder regie van de KIA Digitalisering twee actieagenda's die in het kader van de Nationale Technologie Strategie worden uitgewerkt, te weten: de Actieagenda Cybersecurity Technologies en de Actieagenda Cybersecurity Technologies.
Innoveren IN digitale sleuteltechnologieën
Het luik Innoveren IN digitale informatietechnologieën (DIT’s), vindt plaats binnen de zeven sleuteltechnologieën. Hierbij is de technologie leidend en gaat het om fundamentele kennisontwikkeling en innovatie van technologieën die van strategisch, technologisch en economisch belang zijn voor Nederland.
In de programmering wordt aangesloten bij de prioriteiten van Nationale Technologiestrategie (NTS) en de Digitale Open Strategische Autonomie (DOSA) agenda van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. De KIA Digitalisering stemt daarbij af met de KIA ST, die zich richt op alle sleuteltechnologieën.
Innoveren MET digitale sleuteltechnologieën
Het luik Innoveren MET DIT’s richt zich op het onderzoeken en innovatief toepassen van de zeven digitale sleuteltechnologieën voor de vijf missies van het Missiegedreven Topsectoren en Innovatiebeleid (MTIB). Dit zijn missies op het gebied van Gezondheid & Zorg, Landbouw, Water & Voedsel, Veiligheid, Energietransitie en tot slot Circulaire Economie. Binnen dit luik ligt de nadruk op samenwerking op het gebied van digitalisering en digitale technologieën met de andere kennis- en innovatieagenda’s (KIA’s) die zijn gekoppeld aan de genoemde missies.
Gestreefd wordt om digitalisering en de DIT’s als katalysator te gebruiken om de inzet op de vijf missies te versnellen en te versterken, en het nationale innovatie- en concurrentievermogen te vergroten.
Reflectie OP digitale informatietechnologieën
Het luik Reflectie OP digitale informatietechnologieën (DIT’s) is gericht op de maatschappij, waarbij de transitie leidend is. Hierbij draait het om het creëren van randvoorwaarden en ontwerpprincipes voor de overige twee luiken (innoveren MET en innoveren IN). Dit zodat digitalisering op een verantwoorde en integrale manier wordt vormgegeven en nieuwe marktkansen worden benut. Dit luik borgt onder meer de ethische, maatschappelijke en juridische aspecten die gepaard gaan met digitalisering (ook wel afgekort als ELSA). Daarnaast is er aandacht voor duurzaamheid, veiligheid, strategische autonomie, safety by design, security by design en FAIR-data.
Ook wordt gekeken naar de implicaties van aankomende nationale en Europese wetgeving op het gebied van digitalisering en aangehaakt op de werkagenda Waardegedreven Digitaliseren als onderdeel van de Digitaliseringsagenda van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.