Het programma van de missiereis naar Japan van 18 tot en met 28 mei 2025 begon met een kennismaking met parlementsleden in Tokio en zat vervolgens barstensvol met bedrijfs- en universiteitsbezoeken, matchmaking met Japanse organisaties, en deelname aan de HTDX-conferentie, die werd georganiseerd in het kader van de World Expo in Osaka.
Extra cachet door koninklijk bezoek
Toevallig was de missiereis op het gebied van digitalisering en hightech precies in de week van de Nederlandse Nationale Dag (woensdag 21 mei). Het Nederlandse paviljoen werd die dag bezocht door Koning Willem Alexander, minister Reinette Klever (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingshulp) en minister Dirk Beljaarts (Economische Zaken) en een groot deel van de Nederlandse bedrijfstop. “Dat gaf extra cachet aan deze reis”, vertelt Jeannine Peek, boegbeeld van Topsector ICT, CEO van Capgemini Nederland en lid van het dagelijks bestuur van VNO-NCW.
Het Nederlandse paviljoen zag er volgens haar prachtig uit, met veel 3d-beeldmateriaal. De houten wandelpromenade die over het volledige terrein door de lucht kronkelde langs alle paviljoens, blijft na de World Expo bestaan. “Dat wordt een mooie landmark voor Osaka.” Het Nederlandse paviljoen is verkocht aan een maatschappelijke organisatie. “Tot die tijd is het een mooie pleisterplek waar de inwoners uit ons land elkaar kunnen treffen en bezoek uit andere landen naartoe kan trekken.” De World Expo 2025 duurt nog tot en met 13 oktober.
HTDX-conferentie met 4 tracks
Een ander belangrijk onderdeel van de missiereis was de HTDX-conferentie op donderdag 22 mei in het Hilton Hotel in Osaka. De conferentie was opgesplitst in 4 tracks:
- 2 tracks op het gebied van hightech: ‘Semicon – Deeptech & Equipment’ en ‘Quantum & Photonics – Deeptech & Applications’;
- 2 tracks op het gebied van digitalisering ‘Beyond 5G/6G’ en ‘AI/Data’.
Lees ook:
Topsector ICT was nauw betrokken bij de 2 laatstgenoemde tracks op het gebied van digitalisering. In de ochtend was er een ‘highlevel round table’, die ook werd bijgewoond door de koning, minister Beljaarts en minister Klaver en zo’n 20 CEO’s van het Nederlandse bedrijfsleven. Naast Jeannine Peek waren namens Topsector ICT ook directeur Frits Grotenhuis en Tijs Koops, Programmamanager Internationalisering en innovatief mkb, aanwezig. Laatstgenoemde blikte in bovenstaand artikel al vooruit op de missiereis in Japan.
Keynote over belang van internationale samenwerking
Tijdens de plenaire opening van de HTDX-conferentie gaf Jeannine Peek als boegbeeld van Topsector ICT een speech. Tijdens haar keynote benadrukte zij het belang van internationale samenwerking tussen Nederland en Japan op het gebied van digitale technologieën. “De focus van mijn toespraak lag op hoe digitale innovatie ons kan helpen de maatschappelijke uitdagingen aan te pakken die we delen - van vergrijzing en personeelstekorten tot klimaatverandering en cybercriminaliteit”, aldus Peek.
Deze uitdagingen vragen volgens haar om gedurfde, gezamenlijke oplossingen op het gebied van gezondheidszorg en ontwikkeling van digitale vaardigheden, robotica en AI, cyberbeveiliging en gegevensbescherming, next-gen communicatie en slimme steden. Peek: “Ik ben ervan overtuigd dat echte innovatie ontstaat wanneer verschillende werelden samenkomen. Nationale samenwerking is een goed begin, maar om echt een toekomstige samenleving voor ons leven te ontwerpen, zijn internationale partnerschappen essentieel. We leven in een wereld waar technologie geen grenzen kent. Dus onze ambitie en onze verantwoordelijkheid zouden ook grenzeloos moeten zijn.”
Zij eindigde haar keynote met de woorden: ‘Laten we niet wachten tot de toekomst ons overkomt. Laten we het vormgeven – samen’. Verder stonden die dag een netwerklunch en diverse deepdive-sessies op het programma. Zo’n 300 mensen bezochten de HTDX-conferentie, voor de helft afkomstig zijn uit Japan en voor de andere helft uit Nederland.
Veel overeenkomsten
“Wat mij opviel, is dat Nederland en Japan veel overeenkomsten vertonen. We worstelen met dezelfde problematiek: we kampen allebei met vergrijzing, snel oplopende kosten in de zorg, een aanhoudende krapte op de arbeidsmarkt en we zitten beiden in een omvangrijke energietransitie. Daarnaast focussen we op dezelfde aandachtsgebieden, waaronder AI en semicon”, vertelt Peek. Ze merkte ook op dat de Nederlandse delegatieleden van de missiereis vooral op zoek waren naar zakelijke samenwerkingen, terwijl de Japanners veelal op zoek waren naar investeringsmogelijkheden in Nederland. “Dat is een andere blik. Maar de manier van zakendoen is heel ethisch en matcht juist weer heel goed met de onze.”
Toonaangevende voorbeelden van samenwerkingen
Er zijn volgens Peek al een aantal toonaangevende voorbeelden van samenwerkingen tussen Nederland en Japan op het gebied van digitale innovatie:
- De innovatiemissie van vorig jaar waarbij Nederlandse en Japanse experts met elkaar in contact werden gebracht die concrete toepassingen verkenden zoals:
- AI-gedreven beeldherkenning om ziektes eerder en nauwkeuriger te detecteren;
- Voorspellende preklinische AI-modellen die behandelingen personaliseren voor individuele patiënten;
- Het gebruik van Federated Learning, waarmee gevoelige medische data gebruikt kan worden voor AI-training zonder dat privacy in het geding komt.
“Er worden momenteel pilotprojecten ontwikkeld, en later dit jaar staat er een vervolgmissie rond gezondheidszorg gepland om samenwerking om te zetten in tastbare innovatie”, licht Peek toe. - Samenwerkingen op het gebied van 6G-technologie. Op 22 mei 2025 werd een Memorandum of Understanding ondertekend tussen het Japanse XG Mobile Promotion Forum en het Nederlandse Future Network Services-programma. Dit vormt de basis voor gezamenlijk onderzoek en ontwikkeling op het gebied van next-gen mobiele technologieën, met als doel ultra-betrouwbare, supersnelle en energiezuinige communicatiesystemen;
- Samenwerkingen op het gebied van Data Sharing en Digitaal Vertrouwen, waarbij Nederland een sleutelrol speelt in het EU-Japan Digital Partnership. Samen wordt gebouwd aan interoperabele data-ecosystemen.
- Samenwerking op het gebied van AgriTech: onderzoekers van de Universiteit van Wageningen en het Japanse National Institute of Informatics werken samen via het ultrasnelle NetherLight-netwerk van SURF. Ze delen enorme hoeveelheden landbouw- en milieudata, versterkt door dronetechnologie en robotica, om precisielandbouwtechnieken te ontwikkelen.
“Deze samenwerking helpt ons om voedsel duurzamer te produceren — met hogere opbrengsten en minder impact op het milieu. Een cruciale bijdrage in een wereld die te maken heeft met klimaatverandering en voedselzekerheidsuitdagingen”, weet Peek.
Waardevolle connecties
Zij stelt dat er veel is genetwerkt en dat er waardevolle connecties zijn ontstaan, zowel tussen de deelnemende Nederlandse deelnemers uit het bedrijfsleven, onderzoeksveld en overheidsinstanties onderling, als met de aanwezige Japanse organisaties. “Het is heel fijn dat vrijwel alle relevante partijen daar zijn, weg uit de dagelijkse sleur, waardoor er meer tijd is om verbinding te zoeken met elkaar. Het was mooi om daar getuige van te mogen zijn.”
Meer informatie over internationale samenwerking door Topsector ICT