Met een budget van in totaal 1,7 miljard euro ondersteunt het Digital Europe werkprogramma 2025-2027 van de Europese Commissie innovatieve projecten op het gebied van AI, data, cloud, cybersecurity en digitale vaardigheden. Het gaat om de volgende programma’s:
- Het Hoofdwerkprogramma (€1,3 miljard)
Voor grensoverschrijdende samenwerking op het gebied van AI- en datatoepassingen, digitale vaardigheden en veilige digitale overheidsdiensten. - Het Cybersecurity-werkprogramma (€390 miljoen)
AI-gedreven beveiligingsoplossingen, ondersteuning voor mkb en bescherming van kritieke infrastructuur.
Naast de EU-financiering stelt het ministerie van Economische Zaken nationale cofinanciering beschikbaar voor onderwerpen die niet volledig door het EU-programma worden gedekt. Hierdoor kunnen Nederlandse deelnemers een groter deel van hun projectkosten dekken. De details worden binnenkort gepubliceerd op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).
Drie nieuwe calls AI/Data
Inmiddels zijn de eerste 3 nieuwe Europese subsidiecalls op het gebied van de digitale sleuteltechnologieën AI en Data aangekondigd. Het gaat om de volgende calls:
- Sectoral digital skills academies: Digital Skills Academy in GenAI (budget: 7 miljoen euro)
- Apply AI: GenAI for the public administrations (budget: 21 miljoen euro voor in totaal 4 projecten)
- Data Spaces Support Centre (budget: 10 miljoen euro)
Twee nieuwe calls Digital Twinning en Immersive Technologies
Daarnaast zijn er 2 nieuwe Europese subsidiecalls op het gebied van de digitale sleuteltechnologie Digital Twinning en Immersive Technologies aangekondigd. Het gaat om de volgende calls:
- Sectoral digital skills academies: Virtual Worlds Skills Academy (budget: 10 miljoen euro)
- Sectoral digital skills academies: Quantum Skills Digital Academy (budget: 10 miljoen euro)
Voor alle 5 bovenstaande calls geldt dat ze opengaan op 15 april 2025 en dat er tot 2 september 2025 voorstellen kunnen worden ingediend.
De calls verder uitgewerkt:
Sectoral digital skills academies: Digital Skills Academy in GenAI
De meeste grote AI-modellen worden momenteel buiten de Europese Unie ontwikkeld. In landen als De VS en China hebben bedrijven gemakkelijker toegang tot grote hoeveelheden rekenkracht, omvangrijke datasets en de benodigde vaardigheden om de onderliggende algoritmes te ontwikkelen en te trainen. Daarnaast zijn veel professionals in de EU nog niet vertrouwd met het gebruik en de impact van deze technologie binnen hun werkomgeving.
Het begrijpen en toepassen van AI- en GenAI-technologieën is van cruciaal belang voor het realiseren van de digitale transformatie in de hele EU. De AI Skills Academy draagt bij aan de doelstellingen van het AI Innovatiepakket dat in januari 2024 werd gelanceerd door de Europese Commissie. De academie richt zich op het versterken van basis- en gevorderde vaardigheden op het gebied van AI bij studenten (bachelor, master en postdoctoraal), evenals bij huidige en toekomstige sector- en ICT-specialisten binnen het mkb, startups en de publieke sector. Dit stelt hen in staat AI-modellen en -toepassingen te ontwikkelen, in te zetten en toe te passen binnen hun eigen vakgebied.
De AI Skills Academy zal nauw samenwerken met en verdere ondersteuning bieden aan de AI-fabrieken die in Europa gebouwd gaan worden. Nederland wil ook graag een AI-gedreven, op maat gemaakte supercomputing-infrastructuur uitrollen om de innovatiekracht en vaardigheden van het Europese AI-ecosysteem verder te versterken.
Beschikbaar budget: 7 miljoen euro
Opening call: 15 April 2025
Deadline: 02 September 2025
Meer (Engelstalige) informatie over deze call
2) Apply AI: GenAI for the public administrations
Deze subsidiecall richt zich op pilotprojecten met Europese GenAI-oplossingen binnen overheidsinstellingen, opschaling en hergebruik van geteste GenAI-oplossingen binnen overheidsorganisaties en lidstaten en het realiseren van een GenAI4EU-community van overheidsinstellingen in Europa.
Beschikbaar budget: 21 miljoen euro (voor in totaal 4 projecten)
Opening call: 15 April 2025
Deadline: 02 September 2025
Meer (Engelstalige) informatie over deze call
3) Data Spaces Support Centre
Het doel van deze subsidiecall is om een consortium te selecteren dat de voortzetting van het Data Spaces Support Centre (DSSC) op zich neemt. Het DSSC coördineert alle relevante acties met betrekking tot Common European Data Spaces om ervoor te zorgen dat deze op samenhangende wijze worden ontwikkeld, onderling compatibel zijn en profiteren van schaalvoordelen door het gebruik van gemeenschappelijke praktijken, componenten (ook wel 'bouwstenen' genoemd), protocollen en tools (zoals software-implementaties of diensten die deze bouwstenen toepassen en geschikt zijn voor het doel).
Het streven is om de ontwikkeling, het goed functioneren en de onderlinge koppeling van dataspaces te ondersteunen om zo veilige en betrouwbare gegevensdeling en -hergebruik binnen en tussen sectoren mogelijk te maken, ten voordele van zowel de publieke sector als het Europese bedrijfsleven, met bijzondere aandacht voor het mkb.
Daarnaast ondersteunt het DSSC het werk van de European Data Innovation Board (EDIB), bijvoorbeeld door het identificeren van sectoroverstijgende standaarden voor datagebruik en -deling, het uitvoeren van vergelijkende analyses tussen sectoren en het delen van best practices met betrekking tot databeveiliging en toegangsbeheer. Hierbij wordt rekening gehouden met sectorale standaardisatie-inspanningen. Om afstemming met sectorale initiatieven te waarborgen, werkt het DSSC nauw samen met de belangrijkste stakeholders binnen de dataspaces.
Beschikbaar budget: 10 miljoen euro
Opening call: 15 April 2025
Deadline: 02 September 2025
Meer (Engelstalige) informatie over deze call
4) Sectoral digital skills academies: Virtual Worlds Skills Academy
De Virtual Worlds Skills Academy zal bijdragen aan het versterken van de talentenpool die nodig is om de ambities van de EU waar te maken op het gebied van virtuele werelden. Dit betreft onder meer de ontwikkeling van de verschillende bouwstenen zoalsextended reality, 3D-graphics, contentcreatie, computervisie, AI, interactieve media, modellering en industriële toepassingen (digital twins), digitale identiteit, gegevensprivacy en big data.
Beschikbaar budget: 10 miljoen euro
Opening call: 15 April 2025
Deadline: 02 September 2025
Meer (Engelstalige) informatie over deze call
5) Sectoral digital skills academies: Quantum Skills Digital Academy
Quantumtechnologieën hebben het potentieel om de ontwikkeling van directe oplossingen voor wereldwijde maatschappelijke uitdagingen te versnellen en economische groei te stimuleren. Om de EU te positioneren als wereldleider in de ontwikkeling van quantumtechnologieën en het stimuleren van industriële toepassingen ervan, is interdisciplinaire opleiding noodzakelijk — met name voor vakprofessionals zonder specifieke achtergrond in quantumfysica of -techniek.
De Quantum Digital Skills Academy zal fungeren als één centrale entiteit die gespecialiseerde opleidingen en praktijkervaring op het gebied van quantumtechnologieën aanbiedt op verschillende niveaus. De academie zal een belangrijke rol spelen in het realiseren van de doelstellingen uit de Europese Verklaring over Quantumtechnologieën, met name op het gebied van de ontwikkeling van quantumvaardigheden en -training.
Beschikbaar budget: 10 miljoen euro
Opening call: 15 April 2025
Deadline: 02 September 2025
Meer (Engelstalige) informatie over deze call
Meer nieuwe calls in de tool
De komende periode zullen er nog meer nieuwe EU-subsidiecalls worden gepubliceerd op het gebied van digitale innovatie, bijvoorbeeld binnen het Digital Europe Werkprogramma Cybersecurity, maar ook binnen het financieringsprogramma Horizon Europe. Bent u op zoek naar Europese financieringsmogelijkheden voor innovatieve projecten? Via de onderstaande tool krijgt u inzicht in beschikbare oproepen/calls, voorwaarden en deadlines. Filter eenvoudig op relevante thema’s en ontdek welke kansen aansluiten bij uw organisatie en doelen.