Het Regieteam Internationaal, bestaande uit de ministeries van Economische Zaken en Buitenlandse Zaken en VNO-NCW, heeft het gezamenlijke voorstel van Topsector ICT en de Nederlandse ambassade in het Verenigd Koninkrijk in Londen, goedgekeurd.
In totaal werden 19 voorstellen ingediend voor markt-thema combinaties, waarvan er 5 groen licht kregen. Eén van de 5 goedgekeurde voorstellen is de Nederlands-Engelse samenwerking op het gebied van Neuromorphic Technologies. Naast Topsector ICT en Netherlands Innovation Network UK is ook SURF bij dit project betrokken.
Future of Compute: Neuromorphic Technologies
Het voorstel – ‘Future of Compute: Neuromorphic Technologies’ genaamd – is door het Regieteam Internationaal beoordeeld op de volgende elementen:
- Publiek en privaat commitment;
- Innovatie- en verdienpotentieel;
- Validatie onder de Nederlandse doelgroep;
- Strategie;
- Meerwaarde van publiek-private samenwerking;
- Risicoanalyse met bijbehorend mitigatieplan.
Vervolgstappen
De werkgroep meerjarig programmeren heeft positief geoordeeld over het plan van Topsector ICT en de Nederlandse ambassade in het Verenigd Koninkrijk. Het Regieteam Internationaal heeft dit advies overgenomen en de markt-thema combinatie als prioritair aangemerkt. Dit betekent dat er middelen beschikbaar worden gesteld voor de ontwikkeling van een publiek-privaat gedragen strategische roadmap.
De komende maanden werken beide partijen hieraan in nauwe samenwerking met experts uit het bedrijfsleven, onderzoeksveld en overheidsinstanties in beide landen. Onderzoeks- en adviesbureau Birch voert samen met het kernteam van de Whitepaper Neuromorphic Computing een eerste verkenning uit voor de roadmap en het in kaart brengen van de waardeketen. De uitgewerkte en breed gedragen strategische roadmap vormt de basis voor de ontwikkeling en financiering van de beoogde meerjarige programmering op het gebied van Neuromorphic Technologies in Nederland en het Verenigd Koninkrijk.
Belangrijke sleuteltechnologie
Neuromorphic Technologies is één van de zeven digitale sleuteltechnologieën die vallen onder Topsector ICT. In maart van dit jaar vond een innovatiemissie plaats naar Londen en omgeving waar een grote Nederlandse delegatie kansen ontdekten voor samenwerking in onderzoek en zakelijke partnerschappen in deze opkomende technologie.
Volgens Frits Grotenhuis, directeur van Topsector ICT gaan Neuromorphic technologies een nieuwe revolutie teweegbrengen in de digitale wereld. Deze technologie, ook wel cognitive computing genoemd, neemt de architectuur en de rekenkracht van onze hersenen als voorbeeld bij het ontwerp van computerchips en bijbehorende softwarealgoritmes. Dit zorgt ervoor dat we complexe taken sneller en efficiënter kunnen uitvoeren. Dit opent nieuwe mogelijkheden voor onder meer Artificial Intelligence, sensortechnologie en gegevensverwerking. In artikelen in Computer Weekly en The Next Web, waaraan Topsector ICT heeft meegewerkt, leest u er meer over.
Sterke uitgangsposities
Nederland en het Verenigd Koninkrijk willen zich profileren als voorlopers op het gebied van Neuromorphic Technologies. Door slim gebruik te maken van de principes van de hersenen en het zenuwstelsel willen de landen niet alleen technologische vooruitgang, maar ook belangrijks duurzaamheidsvoordelen en een betere concurrentiepositie bewerkstelligen.
De uitgangspositie van Nederland is sterk vanwege de uitstekende academische reputatie op het gebied van kunstmatige intelligentie, neurowetenschappen en computational modeling (complexe systemen simuleren en bestuderen met behulp van wiskunde, natuurkunde en computerwetenschap). Er werken veel getalenteerde onderzoekers en docenten bij Nederlandse universiteiten en onderzoeksinstellingen, die baanbrekend werk verrichten in neuromorphic computing.
“Ons land neemt wereldwijd een unieke positie in op neuromorphic technology. De Nederlandse kennis beslaat de gehele waardeketen: materialen, algoritmen en chipontwerp, nieuwe apparaten, de productie van betere transistoren en optische neuromorphic computing. De vooraanstaande positie van Nederland is tevens zichtbaar in het relatief hoge aantal startups in deze sector. Daarnaast is Nederland binnen de EU één van de topspelers op het gebied van halfgeleidertechnologie en relatief sterk in kennisvalorisatie”, licht Tijs Koops, Programmamanager Internationalisering en innovatief mkb en één van de trekkers van dit project, toe.
Intentieverklaring Schoof en Stormer
Op 6 februari 2025 bracht minister-president Dick Schoof een bezoek aan 10 Downing Street, waar hij met zijn Britse ambtgenoot Keir Starmer de intentie uitsprak om te komen tot een nieuw innovatiepartnerschap tussen Nederland en het Verenigd Koninkrijk. Future of compute en daarmee neuromorphic computing zijn expliciet aangemerkt als een van de prioriteiten voor Brits-Nederlandse samenwerking:
“Turning to technology and innovation, the leaders agreed on the importance of moving at pace to seize on the opportunities offered by new and emerging technologies, such as artificial intelligence, quantum and semiconductors, and agreed to pursue a new innovation partnership to accelerate growth in key technologies.”
Samenwerking met het VK
Wereldwijd zijn er nog geen landen of industriespelers die op neuromorphic computing een koppositie hebben geclaimd. De VS zet met miljardeninvesteringen in Stargate vooralsnog in op traditionele rekenkracht en dit is ook waar grote Europese projecten als de Europese AI-fabrieken op inzetten. Echter, binnen Europa lijken twee landen een zeer kansrijke positie te hebben om ook wereldwijd een koppositie in te nemen, namelijk Nederland en het Verenigd Koninkrijk. In een recente quick scan van de technologie door de Britse overheid wordt het VK genoemd als nummer 2 ter wereld op R&D voor neuromorphic. Hoewel niet expliciet benoemd suggereert dit dat Nederland gezien wordt als voorlopige koploper.
Het is mede door deze sterke kennisbasis in beide landen, als ook door gezamenlijke focus op nationale agenda’s om deze technologie naar de markt te brengen, dat een programmatische, structurele samenwerking tussen beide landen essentieel is voor een versnelling in de doorontwikkeling van deze technologie. Door de handen inéen te slaan met het project ‘Future of Compute: Neuromorphic Technologies’, dat nu is goedgekeurd, willen Nederland en het Verenigd Koninkrijk hun positie verder versterken en vermarkten.
Belang van publiek-private samenwerking
Om dit potentieel te verwezenlijken moet aan een aantal voorwaarden worden voldaan. Publiek-private samenwerking is hiertoe instrumenteel en essentieel en gaat aantal ontwikkelingen bewerkstelligen:
- Kennispotentieel
Beide landen werken aan nationale agenda’s en een nationaal coördinatiemechanisme. De ecosystemen in beide landen hebben aangegeven de nationale agenda’s te willen vergelijken en te komen tot een bilaterale roadmap om niet alleen de positie van Nederland en het VK te versterken maar ook die van Europa. Europa kan nu nog gebruik maken van first mover advantage.
Een gestructureerd plan van aanpak met minimaal de volgende elementen:
- Community Building
- Kennisuitwisseling (consortiumvorming, in kaart brengen complementaire onderzoek ontwikkelingen, toegang tot prototype en productiefaciliteiten
- User engagement - Valorisatie en opschaling
Kennis en kunde op domeinen moeten beter samenkomen om de kansen voor intellectueel eigendom en het ontstaan van spin-offs te vergroten. Publiek-private samenwerking biedt ook hier een prikkel en structuur waarlangs domein-experts samengebracht kunnen worden rond:
- Materialen
- Devices
- Circuit design
- Hardware -architectuur
- Algoritmes
- Applicaties
Netwerkevent
Op 13 juni 2025 komen vooraanstaande onderzoekers, innovators en beleidsmakers bijeen in Delft voor Neuromorphic Now – een uniek ecosysteemevenement waarin wordt onderzocht hoe deze opkomende technologie industrieën als mobiliteit, gezondheidszorg, robotica en cyberbeveiliging zal transformeren. Er zijn live demo's van neuromorfe chips van Innatera en Spinncloud, branche-inzichten van early adopters en diverse netwerken van onderzoekers, technologen en ecosysteembouwers presenteren zich. Topsector ICT ondersteunt dit evenement financieel. U kunt zich hier registreren.
Bekijk de animatievideo over Neuromorphic Computing: