Cybersecurity als sleuteltechnologie
De NTS, in 2024 gepresenteerd door het kabinet, benoemt tien sleuteltechnologieën waarin Nederland wereldwijd koploper wil zijn. Eén daarvan is Cybersecurity Technologies. Voor elk van deze technologieën wordt momenteel een actieagenda opgesteld, die richting geeft aan de technologische en maatschappelijke inzet tot 2035. Ofwel, hoe overheid en bedrijfsleven gezamenlijk investeren in kennisontwikkeling én de ontwikkeling en toepassing van nieuwe producten en diensten om de digitale transitie duurzaam veilig te maken.
Security by design als kernprincipe
Omdat we steeds afhankelijker zijn van digitale producten en diensten en steeds meer producten een digitale component hebben, zetten we als Nederland in op security by design. Dat wil zeggen dat producten, systemen en diensten vanzelfsprekend veilig zijn doordat digitale veiligheid vanaf het allereerste ontwerp wordt meegenomen. Hiermee versterken we onze digitale veiligheid. Als we dit als Nederland zelf doen, openen we de deur naar economische groeikansen, technologische voorsprong en internationale positionering met meer strategische autonomie.
Actieagenda’s om ambities waar te maken
De Actieagenda Cybersecurity Technologies wordt opgesteld mét, vóór en dóór het werkveld en beschrijft onder andere:
- De rol van ecosystemen in de (door)ontwikkeling van Cybersecurity Technology in de context van de digitale transitie;
- Lopende en geplande R&D- en innovatie-activiteiten;
- Relevante randvoorwaarden voor succesvolle implementatie.
De ontwikkeling van de Actieagenda Cybersecurity Technologies wordt in opdracht van het Ministerie van Economische Zaken gecoördineerd door Topsector ICT, in nauwe samenwerking met onder meer kerndepartementen, uitvoeringsorganisaties, Regionale Ontwikkelingsmaatschappijen, de Cybersecurity industrie, de digitale sector, het mkb, de maakindustrie, kennisinstellingen en relevante ecosystemen.
Het belang van uw betrokkenheid
Mede door nieuwe wet- en regelgeving zoals de NIS2-richtlijn en de Cyber Resilience Act (CRA) zullen cybersecurity producten en diensten niet meer als eigenstandige oplossingen, maar als integraal onderdeel van digitale producten en systemen worden ingekocht en geïmplementeerd. De rol van AI in Cybersecurity zal bovendien sterk toenemen. Als CIO van de Rijksoverheid bent u integraal verantwoordelijk voor de informatievoorziening en ICT in de kerndepartementen, uitvoeringsorganisaties of ZBO’s.
- Hoe zorgt u ervoor dat alle producten en diensten van uw organisatie vanzelfsprekend veilig zijn, ‘by design’ en voorzien van autonomisering?
- Wat betekent dat voor de ontwikkel- en/of inkoopprocessen in uw organisatie?
- En hoe borgt u daarmee uw digitale veiligheid in uw toeleveringsketen?
De Actieagenda Cybersecurity Technologies is bedoeld om daar met elkaar een concreet handelingsperspectief op te formuleren. Daarom gaan we het gesprek aan met de bovengenoemde relevante partijen. Vanuit uw positie als CIO bij de Rijksoverheid hoort u daarbij. De (Rijks) CISO’s betrekken wij vanuit hun specifieke verantwoordelijkheid hier ook bij. Wilt u meepraten over hoe de toekomst van Cybersecurity eruitziet en wat dit betekent voor uw rol als CIO, meld u dan hier aan. Uw input is van groot belang.
Laat uw afwegingen, zienswijze en inzichten niet verloren gaan en neem deel aan de denktank op onze bijeenkomst:
Programma
Locatie: Space to Create Utrecht
09:00 uur inloop
09:30 uur start werksessie
12:00 uur mogelijkheid tot netwerken tijdens gezamenlijke lunch
13:00 uur einde bijeenkomst
Aanmelden voor de NTS Denktank
Let op: dit is een persoonlijke uitnodiging!